Umjetnost i virtualna stvarnost

Home / Blog / Umjetnost i virtualna stvarnost
Umjetnost i virtualna stvarnost

Driver Easy Pro Crack


VR* tehnologija u službi umjetnosti
(*engl. Virtual Reality)


U doba restrikcija za sve društvene strukture i djelatnosti smanjenih migracija i socijalnih kontakata, zahvaljujući tehnološkim dosezima, u ovome trenutku paralelno s našom realnosti koegzistira jedna druga virtualna stvarnost. Događa se već neko vrijeme da smo zajedno, ali svatko u svojoj online zajednici, povezujemo se unutar društvenih mreža, komuniciramo putem aplikacija, putujemo i doživljavamo stvarnost putem VR gadgeta. Pustila je duboke korijene i u umjetnosti, oduvijek pomičući granice razumijevanja umjetničkog djela, estetike, ljudskih mogućnosti i mašte. Ovoga puta, sama institucija prepoznala ju je kao medij za vlastito preživljavanje, koristeći VR tehnologiju kao moćan alat za samopromociju i distribuciju sadržaja. Oni koji su se na vrijeme prilagodili situaciji i preselili u digitalni prostor, sada doživljavaju svoj revival. Istraživanja pokazuju da mnogi muzeji nisu oštećeni ograničavajućim mjerama, štoviše, uz nove strategije, njihovi sadržaji dopiru do šire i raznovrsnije publike.
VR tehnologija postojala je u našim glavama puno prije invencije za to potrebnih tehnoloških pomagala. Misaoni i algoritamski procesi dijele mnogo toga zajedničkog. Trenutak vizualnog podražaja koji vodi do potpune opčinjenosti, dok se zjenice šire i fokus fiksira; pa osjećaj potpune izolacije od svijeta, ponekad i osobne dematerijalizacije s iluzornim osjećajem da postojimo samo mi i – slika, predmet našeg zanimanja.
Pred očima nam se otvara portal u neki drugi svijet. Tuđi intimni svijet. Samo jedan klik i već smo vani, vraćamo se u stvarnost i bezglavo lutamo prostorom u potrazi za novim uzbuđenjem. Sada stavite VR naočale, slušalice i pojačajte zvuk, krenite u razgledavanje i dogoditi će se nešto slično. Stranica na kojoj se nalazite sadrži implementiranu 3D virtualnu galeriju s iluzijom realnog, izložbenog prostora. Unutar nje možete se kretati pomoću jednostavnih naredbi te vrlo brzo dolaziti u kontakt sa željenim eksponatom. Na raspolaganju Vam je potpisna lenta s dodatnim podacima i sadržajima, mogućnostima uvećanog prikaza, pa i kupnje umjetničkog djela.
Za razliku od online galerije slika koja prikazuje reprodukcije, riječ je o potpuno interaktivnom sučelju koje nudi doživljaj i konzumaciju umjetnosti na više razina. Dok Vi razgledavate postav koji je pomno osmišljen od strane stručnog savjeta, s njenim konceptom i detaljima umjetničkog projekta upoznaje Vas imaginaran vodič. Umjesto ulaznice, potreban Vam je neki od elektroničkih uređaja spojenih na internet (računalo, tablet, pametni telefon) sa ili bez dodatne opreme (VR naočale, slušalice). Implementacija nove tehnologije u muzejske prakse neminovno sa sobom vuče i dosad nepostavljena pitanja i dileme. Od najočitijeg: hoće li tehnološki napredak naposljetku presuditi dosadašnjim muzejskim praksama?, pa sve do: kako regulirati i zaštititi autorska prava reproduciranog sadržaja koja postaju dostupna cijelome svijetu? Možda ćemo presuditi starim navikama hodočašćenja muzejima, no VR galerija možda je najbolje što se umjetničkom djelu moglo dogoditi.
Ona u svojoj srži konzumentu nudi ekskluzivan i vremenski neograničen kontakt s eksponatom. Anulira često neadekvatan izložbeni prostor koji je sveden na gotovo nepostojeću arhitektonsku opnu sa prozirnim, stamenim parapetima. Stvara savršenu kulisu i regulira idealno osvjetljenje. Usmjerava promatračev pogled prema umjetničkom djelu. VR galerija možda je ono što nedostaje kulturnoj sceni i mladim, talentiranim umjetnicima koji ne dobivaju dovoljno prostora za predstavljanje svog rada; koji još traže svoj most do publike i kolekcionara. Vama donosi umjetnost, a Vi birate gdje – kada – i koliko dugo ćete joj se posvetiti.
Odlazak u muzej zaista je poseban doživljaj, no za sve nas koje susret s umjetničkim djelom nadahnjuje, uveseljava i energizira, uz VR tehnologiju ono nikad nije bilo bliže!

Petra Batelja Majić

Wavestune VST

toad for oracle free download full version with crackavira antivirus pro crackbalsamiq mockups keyicarefone keygensolid works crackglobal mapper 23.1 downloadcfosspeed full+crack 64 bitfreemake video downloader keygencrack para sketchup pro 2022illustrator crack downloadcoreldraw 2020 keygencinema 4d torrent download